Wszystko na temat kawy rozpuszczalnej

Kawa rozpuszczalna. Można ją kochać albo nienawidzić. Ma tyle samo zwolenników, co przeciwników, którzy twierdzą, że nie ma ona walorów smakowych tak głębokich i bogatych, jak kawa naturalna. Trudno dyskutować z gustami smakowymi. Trzeba jednak zaznaczyć, że kawa rozpuszczalna posiada też wiele walorów, o których trochę poniżej.

Jak powstaje kawa rozpuszczalna?
Niezwykle interesujące jest to, w jaki sposób powstaje w ogóle kawa rozpuszczalna. Wbrew pozorom granulki, proszek lub kryształki, a zatem postać, w jakiej możemy zakupić kawę rozpuszczalną, to nie są ziarna same w sobie. Jest to natomiast specjalnie przetworzony napar kawy, który został poddany wielu różnym procesom fizycznym, takim jak na przykład liofilizacja. A zatem ogromną ilość naparu zwykłej kawy ziarnistej poddaje się przemianom, najpierw go zagęszczając, a potem wysuszając. I właśnie w ten sposób uzyskuje się materiał, z którego powstaje następnie kawa rozpuszczalna.

Właściwości zdrowotne kawy rozpuszczalnej
Czy kawa rozpuszczalna traci swoje właściwości zdrowotne? Zdecydowanie nie. Po pierwsze warto zaznaczyć, że sama kawa wypita w umiarkowanych ilościach, a zatem około trzech lub czterech filiżanek dziennie, pozytywnie wpływa na zdrowie człowieka. Chroni między innymi przed różnego rodzaju nowotworami, a także chorobami serca. Podobne właściwości ma zresztą kawa rozpuszczalna. Oczywiście nie należy z nią przesadzać, wypijając znacznie więcej filiżanek, ponieważ pewne jej składniki są bardziej skondensowane w kawie rozpuszczalnej. Stąd też umiar w piciu jest niezbędny.

Walory smakowe
W kwestii walorów smakowych kawy rozpuszczalnej bez wątpienia trzeba wspomnieć, że o gustach się nie dyskutuje. Dla niektórych kawa rozpuszczalna jest jedynie marnym substytutem kawy, są też takie osoby, które preferują rozpuszczalną nad kawę ziarnistą. Trzeba tylko zdawać sobie sprawę z tego, że kawa rozpuszczalna często jest spożywana razem ze śmietanką i cukrem. W takim połączeniu rzeczywiście jest pyszna, ale też stanowi dosyć kaloryczny napój. Trzeba zatem uważać i traktować taką kawę bardziej jako deser, nie przesadzać z ilością.

Jak wybrać dobrą kawę rozpuszczalną?
Jak spośród tak wielu różnych marek kawy wybrać tę, która będzie odznaczała się najlepszymi walorami smakowymi? Można skorzystać z różnego rodzaju testów konsumenckich, których wyniki znajdują się na przykład w internecie. Można też poszukiwać metodą prób i błędów, kupując na przykład mniejsze opakowania, a następnie testując samodzielnie walory smakowe.